Ja by som mohol byť hocikým


Často používam vetu z nadpisu, aby som rozosmial ženu.  V skutočnosti tým chcem povedať, že každý môže byť hocikým. Nemôže byť každý najlepší, ale každý môže byť výrazne lepší ako priemer. Veď preto sa to priemer volá. Stačí sa celý život učiť a trénovať.

Moje pravidlá, ktoré mi v tom pomáhaju:

  1. Uvedomte si rozdiel medzi Knowledge a Skill.

    (skill je niečo, čo sa buduje trénovaním a pokus-omyl technikou. To, že si prečítate ako sa má napríklad plávať, variť, prezentovať, gramatiku v jazyku alebo hrať šach neznamená, že to budete vedieť. Vedieť to budete tým lepšie, čím viac sa tomu vystavíte. )

  2. Každý skill sa skladá z podskillov.

    (napríklad jazyk: gramatika, výslovnosť, čítanie, písanie, rozprávanie ..) Nájdite si teoretické zdroje k vašej téme a na základe toho si učenie rozbite na menšie logické celky a spravte si z nich tréningový plán s určitým počtom hodín za týždeň alebo mesiaca sústredene ju trénujte. Podobne ako by ste si rozdelili behanie, (pondelok dlhý beh, v stredu intervaly, štvrtok posilka) tak isto sa dá rozdeliť akákoľvek aktivita aj mentálna. Odporúčam pozrieť deliberate practice.

  3. Okrem sústredeného učenia a tvrdej robotky

    sa ponorte do témy a užívajte si jej podvedomé objavovanie cez ľahší materiál ako sledovanie fór, filmiky, dokumenty, youtube o téme, hry, debatky pri pive, sledovanie pretekov v danom skille (na všetko sú už preteky).

  4. Nájdite si trénera, učiteľa, mentora

    ak chcete napredovať rýchlejšie a preskočiť niektoré začiatočnícke chyby.

  5. Trpezlivosť.

    Nečakajte výsledky ihneď, aj keď zo začiatku budete rýchlo napredovať. nato, aby ste sa dostali
    v hociakom skille na normálnu úroveň potrebujete aspoň 2 roky. Potom už keď chcete byť v tom master, potrebujete celý život.

    We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten. – B. Gates

    Ďalšiu podstatnú vec na zapamätanie je, že pri učení sa skillu vidíte výsledky oneskorene. Je to ako keď sa dieťa učí chodiť, stále padá až sa raz postaví a je to tam. Je to veľmi podobné s inými skillmi. Bude sa to zdať, že vám to nejde a keď vydržíte, objaví sa to.

  6. Vybudujte si platformu.

    Jedného polyglota sa pýtali ako sa naučil 10 jazykov. No naučil sa 9 a pridal ďalší. Keď sa naučíte prvú vec, ďalšie sa vám budú učiť násobne rýchlejšie a ľahšie. Zistíte, že aj keď sú odlišné, majú strašne veľa rovnakých princípov a vy ich už poznáte. Tu prichádza k zlomu a k najväčšej zmene. Kde potom sa už môžete stať hocikým, pretože pochopíte princíp na základe ktorého sa môžete čokoľvek naučiť a natrénovať.

  7. Zabávajte sa tým a užívajte si to.

Pozrite 7 inšpirácií pre eshopy ktoré vám prinesú spokojnejších zákazníkov a väčší zisk.

Categories

4 Comments

Add yours
  1. 1
    Števo Maťovka

    Ahoj Michal, ak si dobre pamatam v knihe si pisal, ze si cital knihu, ktora bola o tom, ze nema zmysel robit nieco ak v tom nebudes alebo nie si najlepsi .. A ze to ta viac nakoplo pri podnikani. Ako sa prosim ta volala? Dakujem

  2. 2
    Ivan Kristof

    Tim Ferriss ma par zlepsovakov ako efektivne ziskat skill, nacerpat knowledge, nielen v knihe 4 hour chef.
    Derek Sivers ich ma kopec na blogu, a v podcastoch, kde sa vyskytol. Inak jeho blog je zlata bana (IMHO).
    Uz sa len dokopat a byt konzistentny. :-)

  3. 3
    Karol Lacuška

    Suhlasim az na jednu vec. Nemoze byt kazdy lepsi ako priemer, pretoze to by znamenalo ze hranice VSETKYCH ludi su neobmedzene, pretoze ak by sme mali vsetci zlepsovat uz existujuci priemer tak by sme museli VSETCI stale napredovat, ale to sa neda, kedze ludia casom dosiahnu svoj strop kym ostatni pojdu dalej, a teda ti co dosiahli strop ako prvi, druhi atd, ale skor ako ostatni, budu nie ze v priemere ale pod nim a mnohi dalsi v tom priemere
    to co som napisal vyssie neplati ak moznosti nas vsetkych su neobmedzene, ale nemyslim ze by neobmedzene boli

    ale suhlasim, ze clovek by mal skusat prekonavat svoje uz dosiahnute hranice, pretoze tie hranice mame vacsinou dalej ako to kde uz sme

Comments are closed.